петък, 24 декември 2010 г.

ВЕСЕЛА КРОКОЛЕДА!!!Драги съотечественици, благодаря за вниманието, което ми оказвате на мен, вашия предан алигатор, по повод светлия ми празник Кроколеда!

Дълги векове християните празнуваха на този ден рождеството на един несполучил в кариерата си на спасител млад мъж - някой си Джизъс от Назарет.  Не знам дали сте чували за него - бил син на дърводелеца Йосиф и жена му Мария, по-известна с многозначителния прякор "Дева"... Та, скоро след като Мария забременяла, се разнесъл слух, че бащата всъщност не бил Йосиф, поради което Джизъс много страдал през цялото си детство, бродил като хипи из пустинята, събирал се с подобни нему бродяги  и явно са попрекалявали с разни наркотични субстанции, защото на Джизъс често му се привиждали разни тарикатски неща, въобразявал си, че ходи по вода, че размножава риби и т.н. Накрая обаче Джизъс свършил земния си път забучен като някоя пеперуда в националния природо-научен музей.

Каква е връзката между Коледа и Джизъс, ще попитате вие и с право ще се зачудите, защото доколкото ми е известно учените и другите хабилитирани лица не разполагат с акт за раждане на гореупометатото израилтянско лице, на който ясно да пише кога и къде е роден. Значи датата е избрана с чисто пропагандна цел - от този ден денят се уголемява, т.е. Исус е символ на завръщащата се светлина. Хубаво, обаче в наше време си имаме електричество, така че светлина не ни трябва, ами добри поводи за празници. И затова хората постепенно заместиха Исус и принадлежащата му символика с по-забавен и доходоносен персонаж - дядо Коледа (а понякога и дядо Мраз според случая и електората). Та, дядо Коледа е сериозен бизнесмен, продаващ на благосъстоятелни родители чудесни китайски стоки за децата им, като в същото време ги задължава да лъжат за произхода на подаръците - уж са произведени от джуджета... А всъщност джуджетата са сладурести дечица от бедните страни, които изработват чевръсто с малките си ръчички чудни играчки срещу скромно заплатка от няколко евро на месец. Това пък позволява на дядо Коледа да си пълни джоба и да ходи с дългокраката си асистентка Снежанка на околосветски пътешествия с яхта.

И така Исус изчезва в аналите на историята. Вчера например хвърлих око на една детска книжка за Коледа - в нея не намерих нито Младенеца, нито Богородица, нито ясли, нито Влъхви-млъхви... Или с други думи казано, децата барабар с родителите в наши дни се интересуват само от кльопачката и подаръците. И затова празникът е крокодилски, защото устата на алигатора е голяма и успешно ще се справи с коледната трапеза без да му стане лошо от плюскане.
Браво, граждани, еволюирайте все така към крокодилската челюст и бездънния тумбак, превръщайте се във фабрика за екскременти и не се замисляйте за моралната страна на празника, защото това само ще ви скапе апетита.
Весели празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако искате да споделите мнение с мен, можете да ми пишете на адрес shpountz (а) абв.бг

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.